8 mrt 2019
Big Picture

Vier tips voor een duurzamer leven

Als je al gebruikmaakt van car2go is dat super!

Want daarmee draag jij je steentje bij aan een duurzamere samenleving. Hoe, vraag je je misschien af.

Met car2go bieden we je een alternatief voor autobezit, zodat er minder auto’s worden geproduceerd en grondstoffen kunnen worden bespaard. Dat een eigen auto vaak niet nodig is, laat ook het volgende onderzoek van de RAC Foundation zien: gemiddeld staat een personenauto in Groot-Brittannië 162 uur per week geparkeerd en wordt er slechts zes uur in gereden. Dit betekent een ‘parkquote’ van 96,5 procent! En daarbij is parkeerruimte, vooral in de grote steden, een schaars goed en daarom erg duur.

In vele steden bestaat onze vloot volledig uit elektrische auto’s, bijvoorbeeld in Amsterdam, Stuttgart of Parijs. De stroom van de openbare laadpunten is 100% duurzaam en Amsterdams, opgewekt door het Amsterdamse windpark van Nuon, Windpoort. Hierdoor is een rit volledig emissievrij. In het bijzonder in steden met hoge fijnstofemissies zoals in Stuttgart, draagt car2go zo bij aan het milieu.

Naast “mobiliteit” willen we je nog andere manieren laten zien hoe je in het dagelijkse leven bewuster met grondstoffen kunt omgaan.

1. Kleding: draag niet zomaar iets

In tweedehandszaken heb je een goede kans ware schatten te vinden. Want: alles komt weer in de mode. Zo kan het gebeuren dat je een echt cool jasje van een oudere dame koopt en dit niet bij het vuil belandt!

Naast tweedehandswinkels kun je ook letten op het label voor ecologisch en sociaal verantwoord textiel: hier gaat het bijvoorbeeld om het GOTS-label (Global Organic Textile Standard), bluesign of het EU Ecolabel.

2. Feesten en vrije tijd: de plastic beker is uit

Als je een feestje geeft, heb je nu een dilemma: plastic bestek zou je vanwege het milieu liever niet gebruiken, maar je hebt niet genoeg servies voor zo veel gasten en bovendien kan dat kapot gaan.

Gelukkig zijn er alternatieven die uit ecologische materialen bestaan, zoals suikerriet, palmbladeren of bamboe. Ook kun je rietjes van appelvezels kopen, zodat niets het ontspannen slurpen aan je cocktail in de weg staat.

3. Levensmiddelen: over innovatieve apps en life hacks

Wereldwijd wordt de rond 1,3 miljard ton levensmiddelen per jaar weggegooid. Dat kan anders!

In veel huishoudens worden levensmiddelen weggegooid, omdat ze over de houdbaarheidsdatum zijn. Vaak zijn de producten gewoon nog goed. Hoe lang je producten na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum kunt gebruiken, zie je hier:

  • Conservenblikjes, honing, sauzen in glas, rijst, noedels, koffie: 1 jaar
  • Eieren, harde kaas en boter: 21 dagen
  • Salami, ham, yoghurt: 5 dagen
  • Melk en brood: 2 dagen

 

Vaak weten mensen wel dat je levensmiddelen in de koelkast snel moet gebruiken, maar hoe maak je nog iets lekkers met die ingrediënten?

Hier helpt de app “Plant Jammer”. De kunstmatige intelligentie erachter baseert zich op drie miljoen recepten. Een algoritme stelt een gerecht voor, die alle door jou ingevoerde levensmiddelen bevat en ook alle smaakcomponenten (zout, umami, zuur, vet, knapperig, zacht, zoet, bitter, scherp, fris en aromatisch) meeneemt.

4. Repareren in plaats van weggooien: het repair-café

Als iets kapot gaat, koop je snel een nieuwe versie. Dat is makkelijk en snel. Ook hebben veel mensen geen idee hoe ze elektrische apparaten weer aan de gang moeten krijgen, of hoe dat gat in die spijkerbroek zo kan worden gemaakt dat je er niets meer van ziet.

Een goede oplossing voor het probleem van de wegwerpsamenleving is het ‘repair-café’. Daar kun je samen met vrijwilligers een eenvoudige reparatie uitvoeren. Gereedschap en materiaal wordt ter beschikking gesteld. Wereldwijd zijn er 1600 cafés, die je hier kunt zien.

Veel plezier met repararen!

Wat doe jij aan duurzaamheid? Laat het ons weten via onze social-mediakanalen 🙂