20 nov 2018
car2go Insights

7 jaar in Amsterdam

car2go ging op 24 november 2011 officieel van start in Amsterdam. Dat gebeurde met 300 elektrisch aangedreven car2go’s. De hoofdstad was daarmee de eerste car2go stad met een volledige elektrische vloot. Dat zijn: 2.555 dagen of 61.320 uren of een heleboel minuten waarbij free-floating carsharing voor iedereen beschikbaar is in Amsterdam.

Volop in beweging
car2go heeft momenteel 65.000 member (een stijging van 30% ten opzichte van het voorgaande jaar) en ongeveer 350 voertuigen in Amsterdam. Er zijn tot nu toe in 7 jaar 21,4 miljoen elektrische kilometers gereden.

Dit is een toename van 4,6 miljoen kilometer in vergelijking met 2017.

De 350 smarts fortwo electric drive van car2go zorgen niet alleen voor een betere luchtkwaliteit in de Nederlandse hoofdstad, ze bieden mensen ook de kans elektrische mobiliteit te ervaren. Amsterdam wil tegen 2025 immers emissievrij zijn.

Donderdag is de populairste dag
car2go-cijfers van de Amsterdamse gebruikers laten zien dat 40 procent tussen 26 en 35 jaar oud is – de oudste car2go-gebruiker in Nederland is 93 jaar. Tweemaal zoveel mannen als vrouwen maken gebruik van de autodienst; 33.000 en 17.000 respectievelijk.

Amsterdamse gebruikers huren een car2go het vaakst op een donderdag, gevolgd door vrijdag.

Gemiddelde huurtijd is 20 minuten
In het weekend worden minder kilometers gerenden dan op werkdagen. Op werkdagen bijvoorbeeld, rijden Amsterdamse gebruikers gemiddeld tot 40 procent meer dan in het weekend.

De gemiddelde huurperiode, zowel tijdens de week als in het weekend, ligt tussen 20 en 24 minuten

Elektrische steden
Amsterdam is naast Stuttgart en Madrid een van de drie locaties waar car2go een 100% elektrische vloot aanbiedt. Elektrische auto’s van car2go zorgen als aanvulling op het openbaar vervoer voor minder uitstoot in steden, wat de gezondheid van de inwoners ten goede komt.

De resultaten van de Universiteit van Californië – Berkeley brengen nog meer voordelen van het flexibele carsharingmodel van car2go aan het licht: elke auto van car2go vervangt tot elf privéauto’s en vermindert niet alleen het aantal voertuigen, maar ook het fileprobleem in steden.

Als meerdere mensen een auto delen, zoals dat bij carsharing het geval is, daalt ook de parkeerduur van die auto’s. Stadsbewoners ondervinden minder hinder van het verkeer, kunnen beter ademhalen en hebben een verhoogde levenskwaliteit.