7 nov 2018
LOCAL FLAVOUR

Vijf tips voor veilig rijden in het donkere jaargetijde

De nachten worden langer, de dagen korter. Winter komt eraan en brengt gevaar op ongelukken met zich mee. Wij hebben vijf tips voor je samengesteld, waarmee je veilig in je car2go op je bestemming komt.

1. Light first

Heb je ook wel eens een car2go zonder licht zien rijden? En dit bij schemering of zelfs in het donker? Uit gewoonte rijden vele automobilisten alleen met stadslicht, terwijl er ook gewoon dimlicht is.

Daarom geven we je nu de verschillende lichtinstellingen van onze car2go’s:

  • Basisinstelling 0: lichten uit (automatische zijverlichting)
  • Stand 1: stadslicht ingeschakeld
  • Stand 2: dimlicht ingeschakeld
  • Stand 3: mistlamp en dimlicht ingeschakeld

 

Hier zie je de lichtinstellingen van de nieuwe smarts. Opgelet: bij de oude smart moet je naar boven draaien om het licht in te schakelen, in plaats van naar onderen!

Kleine tip voor grootlicht: dit gaat alleen aan als de hendel minimaal in stand 2 (koplampen ingeschakeld) staat.

Bij hardnekkige mist schakel je de mistlamp in, maar alleen bij een zicht van minder dan 50 meter en bij een maximumsnelheid van 50 km/uur. Hierbij geldt: minimale afstand = snelheid. Bij een snelheid van 50 km/uur moet je dus minimaal 50 meter afstand houden tot je voorganger.

2. Zonnebril is no go in plaats van must have

In de herfst en winter staat de zon vroeg in de ochtend en in de avond bijzonder laag. Wat in het verkeer geldt, geldt ook hier: voldoende afstand houden en je snelheid aanpassen. Want in een seconde leg je bij 50 km/uur bijna 14 meter af. Het duurt enkele seconden langer voordat je verblinde ogen weer gefocust zijn.

In de zomer een must have, in de winter een no go: de zonnebril. Die vangt de laatste zonnestralen van de dag bijna volledig op, daarom kun je beter de zonneklep in de auto naar beneden klappen, je stoel omhoog zetten en je favoriete accessoire thuis laten liggen.

Trouwens: de voorruit houden wij voor je schoon, zodat vuil en strepen je niet kunnen verblinden. 🙂

3. Opletten bij wind en windstoten

Als je het een keer hebt meegemaakt, heb je er diep respect voor: sterke wind op een brug, bij het in- en uitrijden van een tunnel, beboste gebieden of bij het inhalen van vrachtwagens en bussen. Aan wie het nog niet heeft meegemaakt, geven we de volgende tip mee: beide handen aan het stuur en bij sterke zijwind licht tegensturen (vooral bij windstoten moet je sterker tegensturen).

4. Voorbereiden op een langere remweg

Door natte bladeren en afgewaaide vruchten kan de weg zeer glad zijn, zodat je je moet voorbereiden op een langere remweg.

5. Op verschillende “bevriezingszones” letten

Ja, het is weer zover: er moet weer gekrabt worden. Iets, wat veel automobilisten haten. Vooral ’s morgens vroeg, wanneer je gewoon snel naar je werk of de universiteit wil. Graag geven we je de ultieme tip, maar helaas, het blijft krabben.

Onze tip op deze plek is dat je de ijskrabber in huis legt (de onze worden helaas regelmatig gejat), zodat je in ieder geval weet waar hij is.

En als je dan eenmaal weg kunt rijden: pas op op bruggen en in beboste gebieden, want hier bevriest de grond sneller.

 

P.S. Als je je warme muts en handschoenen in de car2go hebt laten liggen, kun je die bij het lokale afleverpunt voor gevonden voorwerpen weer ophalen.