6 apr 2018
car2go Insights

Wereldwijd teamwork: Zo werkt Instagram bij car2go

Als puur visueel medium neemt Instagram in de kanalenmix van de sociale media een bijzondere plaats in – nergens zal het corporate design zich zo moeten bewijzen en nergens anders wordt de marktboodschap zo vaak visueel tot de kern teruggebracht. Daarnaast is het Instagram-kanaal van car2go als geen ander een voorbeeld voor ambitieuze internationale samenwerking.

Want hoe krijgt het team met collega’s uit Spanje, Italië, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Noord-Amerika het voor elkaar een en hetzelfde kanaal te promoten? De gemeenschappelijke weg ernaartoe was lang.

De Amerikanen zijn de Europeanen wat betreft hun adaptatie van nieuwe sociale-mediakanalen steeds vooruit, ook bij Instagram. Daarom was het kanaal eerst de verantwoordelijkheid van onze Amerikaanse collega’s, die om capaciteitsredenen slechts 4 x per maand content konden bijwerken.

Content kan nog zo goed zijn, maar een juiste communityfeeling en grootschalige interactie krijg je er niet mee. Maar met de overname van Instagram door Facebook en het gestaag groeiende aantal gebruikers in vele leeftijdscategorieën heeft Instagram juist voor merken een groot potentieel.

Daarom stelde het wereldwijde sociale-mediateam zich de vraag hoe Instagram kon worden geoptimaliseerd en hoe het merk interessant en relevant kon worden gemaakt voor members.

Net zoals bij het opzetten van alle nieuwe kanalen, begonnen we eerst met een gemeenschappelijke conceptfase.

Wat wil en kan car2go met Instagram bereiken?

Binnen de kanaalstrategie probeerden we antwoord te krijgen op vragen als: hoe wordt er met hashtags omgegaan? Zijn beeldbeschrijvingen lang of kort? Worden gebruikers “ge-regramd” en zo ja, hoe ziet dat er dan uit?

Het bleek dat er veel ongeschreven regels waren (bijv. captions met een lengte van ong. 138 tekens/maximaal 7 hashtags, enz.), maar dat ieder merk samen met zijn community moet uitvogelen wat het beste bij hen past.

Omdat Instagram puur visueel is, moest er bovendien een uitbreiding komen op het bestaande corporate design.

Hiervoor stelden we verschillende, passende, al bestaande filters vast en kozen we een paar handmatige bewerkingsopties om voor elk asset wereldwijd tot een eenheid te komen en een uniforme brandlook te garanderen.

Ook bij het thema Instagram-stories legde het team bepaalde regels vast. Bijvoorbeeld, wat themablokken aangaat of het gebruik van de communitymanager als verteller vóór de camera.

Hoe kan een team met verschillende talen, mentaliteiten en tijdzones samenwerken op één kanaal?

Belangrijker nog was de kwestie van het gemeenschappelijk opstellen van content. En hoe het communitymanagement ervoor moest zorgen dat Instagram het eerste sociale-mediakanaal werd, maar ook liet zien dat car2go een wereldwijd merk is met sterke lokale wortels.

Nu kun je op elke dag van de week content uit een ander car2go-land vinden: elk land heeft een vaste dag, waarop een aspect van het merk wordt gedeeld. De beeldbeschrijvingen zijn in het Engels én in de landstaal.

Elke week krijgt een van de communitymanagers de leiding. Niet toevallig betekent dit dat de community steeds contact heeft met een ander teamlid: nu eens komt het antwoord uit Spanje, dan weer uit Duitsland en de derde keer uit de VS. De voertaal op het kanaal is Engels.

Bovendien heeft het team beloofd per regio (EU & NA) minimaal één Insta-story per maand te delen. Vaak worden het er vijf of zes die members in car2go-steden meenemen naar events of een kijkje achter de schermen bieden.

Zo ontstaat een beeld van een merk dat de community via zijn eigen productervaringen meeneemt en visueel uitnodigt de mobiliteit en levenswereld van zijn members over de hele wereld te leren kennen.

Hoe garandeert het internationale team dat het gemeenschappelijke kanaal zich blijft ontwikkelen?

Net zoals bij alle andere sociale-media-activiteiten is het ook bij een nieuw kanaal belangrijk duidelijke doelen te stellen, regelmatig te kijken of ze gehaald zijn en dit te rapporteren en het kanaal dienovereenkomstig te optimaliseren.

Zo geldt zowel voor het kanaal als voor de Instagram-stories en rapportages dat ze in het team worden besproken en dat het kanaal zich verder ontwikkelt door de feedback te implementeren.

In 2018 werd het concept op basis van deze feedback volledig vernieuwd en nu opnieuw getest. Wat echter blijft is de grensoverschrijdende samenwerking en de “glokale” merkidentiteit.

 

We zijn benieuwd: Wat gebruik je op Instagram meer: beeldposts of stories en waarom?