7 okt 2017
car2go Insights

proud to share: de nieuwe merkwereld van car2go

Proud to share is de nieuwe merkclaim van car2go. Wat dit voor de community betekent, legt Christian Peters, Brand Strategist bij car2go uit in dit interview.

Wanneer marketingafdelingen en reclamebureaus zich gaan buigen over hoe een merk en al diens kwaliteiten in één logo kunnen worden weergegeven, leidt dat regelmatig tot problemen. Bij de nieuwe merkclaim proud to share van car2go ging dat heel anders…

Christian, kun je ons nog één keer een kijkje achter de schermen geven: waarom heeft car2go gekozen voor de merkclaim proud to share?

“Eerlijk gezegd was proud to share oorspronkelijk een campagne-idee, een tijdelijke actie dus, bedacht. Maar toen we de slogan voor het eerst hoorden, ging er iets resoneren; we zagen in “proud to share” meer mogelijkheden dan alleen een campagneslogan. Dezelfde reactie zagen we bij onze marketingcollega’s in de verschillende car2go-landen.

Voor de eerste keer hadden we een haakje waaraan we alle car2go-landen en -steden konden hangen. De slogan gaf bovendien nog de mogelijkheid om het merk als marktleider te positioneren en om vertrouwen te wekken. Proud to share is niet alleen een goede basis om het merk positief in jouw hoofd te krijgen, maar geeft ook voldoende speelruimte om marketingactiviteiten te ontwikkelen.”

Wat zit er achter het gevoel dat proud to share car2go zo perfect weet neer te zetten?

“Nou, het is positief uitgedrukt en heeft iets motiverends om jouw trots over de mobiliteit open uit te spreken. Proud to share geeft juist antwoord op de vraag waarom car2go de stedelijke doelgroep zo aanspreekt: ze rijden graag auto en genieten van de daarmee verbonden vrijheid, maar vragen zich af of ze wel een auto moeten aanschaffen.

Met car2go delen meer dan 2 miljoen members wereldwijd auto’s. Voor velen is dat een bewuste beslissing. En het volledige car2go-team werkt er elke dag aan om het delen nog beter vorm te geven.

Daarom is er veel waarop iedere member gewoon trots kan zijn. En nu zeggen we het ook hardop.”

Wat betekent het precies voor de merkuiting van car2go?

“Het is niet voldoende om de claim op de auto’s te plakken of een paar posters op te hangen. Onze hele beeldwereld is gewijzigd: de members worden nu veel meer als mensen in rijsituaties benaderd; het moet emotioneler en tegelijkertijd ruimer zijn.

We willen niet meer een puur pragmatische en een op de smart gericht imago, maar veel meer een imago dat car2go als categorieleider van carsharing positioneert en positief door onze members wordt gewaardeerd.

Daarnaast leggen we in alle communicatie nog meer nadruk op het bouwen van een internationale, actieve community en ook in onze bedrijfsuitingen zul je deze trots en deze nieuwe houding terugvinden.”

Hoe merk je dat intern, dat collega’s proud to share zijn?

“De slogan heeft heel natuurlijk zijn weg naar de teams gevonden. Als er veranderingen worden doorgevoerd, worden die nu nadrukkelijk met trots gedeeld en ook in onze interne academy wordt kennis nu met trots aan anderen doorgegeven.

We hebben nu een workshop over merkontwikkeling om alle teams de achtergrond van de nieuwe merkstrategie uit te leggen. In principe stimuleert een gevoel van trots het merk en deze stimulans brengt op zijn beurt weer de wens om te delen met zich mee.

Christian, voor klanten is zo’n claim misschien niets meer dan “slechts” reclame, nietwaar? Is proud to share echt zo anders?

“Eerlijk gezegd reageren ook vele members al heel positief. In onze huidige campagne zijn duizenden members over de hele wereld te zien die trots vertellen dat een auto delen helemaal hun ding is.

We hopen daarom dat alle car2go-members zich de claim zo eigen maken, dat ze ook uit trots op het delen de auto’s schoon houden, elkaar helpen en het idee zo verder verspreiden.”

Bedankt, Christian!

Heb jij al iemand uit jouw vriendenkring enthousiast gemaakt met jouw beslissing om liever een auto te delen dan er een aan te schaffen? Zo ja, hoe heb je hem/haar overtuigd?