9 jul 2017
car2go Insights

Nieuwe ontwerpprocessen bij car2go

car2go luistert altijd naar zijn members. Daarom is het bedrijf een aantal nieuwe initiatieven gestart om members meer bij het proces voor het ontwerpen van functies voor de apps en websites te betrekken.

Tests door gebruikers hebben altijd deel uitgemaakt van het car2go-ontwerp en ontwikkelingsproces. Tests worden meestal toegepast om meer te weten over het gebruik van de dienst door members. Maar ze dienen ook als basis voor het herkennen en oplossen van gebruiksproblemen die members tegenkomen, bijvoorbeeld bij het gebruik van de app of tijdens hun eerste ritje.

In de laatste maanden is het ontwikkelingsteam van car2go echter op zoek gegaan naar manieren om members eerder te betrekken bij het ontwikkelingsproces. Zo leert het team van hen en krijgt het nuttige feedback.

Fundamenteel onderzoek voor ontwerp

Bij het plannen van het ontwerpen van een nieuwe functie, stelt het team eerst vast welke doelen ze willen bereiken voor de members en car2go als organisatie.

Daarna worden de bestaande analytics en gegevens van voorgaand gebruikers- en marktonderzoek verzameld. Hierdoor krijgt het team inzicht in wat ze al weten en wat ze nog moeten leren over gebruikersgedrag en best practices.

Op basis van deze eerste analyse zal het productontwikkelingsteam een aantal kritische vragen vaststellen. De antwoorden hierop zullen het ontwerp van de functie helpen vormgeven.

Als voorbeeld voor deze benadering stelde car2go recent aan members op sociale media vragen over welke gegevens het belangrijkst zijn bij het kiezen van een voertuig in de app. Bijna 400 members uit verschillende landen deden mee.

De gegevens waren ongelooflijk waardevol voor het productontwikkelingsteam. Het kreeg hierdoor meer vertrouwen in beslissingen rondom het prioriteren van de juiste voertuiggegevens in de app. In de komende maanden zullen mensen ervaren hoe de resultaten van dit onderzoek van invloed zijn geweest op de car2go-apps.

Ontwerpsprintjes en “guerillatests”

Een ander voorbeeld van de grotere betrokkenheid van members vormen de ontwerpsprintjes. Na het eerste fundamentele onderzoek vormt de volgende stap het beginnen aan het feitelijke ontwerpproces.

Recent heeft het productontwikkelingsteam van car2go ontwerpsprintjes geïntroduceerd. Deze ontwerpsprintjes zorgen ervoor dat het ontwerpen van een nieuwe functie, het bouwen van een interactief prototype en het valideren door echte gebruikers in slechts vijf dagen plaatsvinden.

De methode die ze toepassen is ontwikkeld door Google Ventures. Het is een efficiënte manier om binnen het team aan een ontwerpoplossing te werken, meerdere ideeën via korte updates te onderzoeken en de beste te gebruiken.

Het team heeft zojuist een ontwerpsprintje in zowel Stuttgart als Hamburg afgerond. In vijf dagen bouwden ze een interactief prototype van een nieuwe functie. Het ontwikkelingsteam testte de nieuwe functie met collega’s binnen Daimler en ook in de straten van Hamburg.

Naar dit soort vroegtijdige gebruikerstests wordt vaak verwezen als “guerillatests”, omdat het letterlijk mensen op straat benaderd. Dit gebeurt bijvoorbeeld op parkeerplekken van car2go, waar gebruikers om feedback worden gevraagd over het nieuwe ontwerp.

De achterliggende gedachte is niet om gelijk een volledig functionerende, fantastisch uitziende functie te hebben, maar het basisidee van de functie met enkele simpele interacties met gebruikers duidelijk te maken.

De uitkomsten van deze gebruikerstests zijn uitermate waardevol voor het team. Na het verkrijgen van feedback is de volgende stap om over te gaan op het afronden van het ontwerp en de ontwikkeling voor te bereiden.

Vergelijkbaar met het membersonderzoek helpen het ontwerpsprintje en vooral het vroegtijdig testen door gebruikers bij het meer te weten komen over hoe members de nieuwe functie zouden gebruiken. Het team krijgt ook meer vertrouwen in ideeën.

Wat zijn jouw gedachten over hoe members moeten worden betrokken bij productontwikkelingsprocessen en heb je ooit deelgenomen aan onderzoek van car2go of andere bedrijven? We horen heel graag meer over je ervaringen.