9 mei 2017
car2go Insights

Wat doet car2go op LinkedIn?

Berichten uit het car2go-universum zijn gevarieerd en veelzijdig. Bovendien is het een weerspiegeling van de aanwezigheid op sociale media van het dochterbedrijf van Daimler. Sinds 2017 is er bijzondere aandacht voor de LinkedIn-pagina van car2go. Laura Barthelmes, Employer Branding Expert en medewerkster van de afdeling Personeelszaken van car2go vertelt tijdens een interview over dit teamoverstijgende project.

Laura, waarom wordt in creativiteit en energie voor de aanwezigheid op LinkedIn geïnvesteerd?

In Employer Branding en in de kanaalmix van sociale media van car2go speelt LinkedIn een hele bijzondere rol. Dat heeft te maken met de speciale doelgroep, die wij op deze manier uitsluitend via het Business-netwerk kunnen bereiken.

Hier ontmoeten wij gebruikers die naast productinformatie en informatie uit de mobiliteitswereld ook iets over ons als werkgever willen weten en over de mensen die bij car2go werken.

In de meeste gevallen kijken sollicitanten ook voor een sollicitatiegesprek of zelfs voor een daadwerkelijke sollicitatie op dergelijke netwerken, die naast de website echte dynamische informatiemedia zijn.

Dat wij precies die geïnteresseerden bereiken, wordt nu al door onze statistieken bewezen: 80% van de volgers van het profiel zijn geen medewerkers, dat wil zeggen dat er vele geïnteresseerden zijn die via LinkedIn geïnformeerd willen blijven over ons digitale imago als werkgever en over alles wat met car2go te maken heeft.

Bovendien kunnen wij op deze manier snel in gesprek komen met geïnteresseerden. Met het oog op bescherming van persoonsgegevens kunnen wij hier echter geen sollicitatiebrieven ontvangen, echter wel via onze officiële Career-Page en via ons Sollicitatiemanagement-tool.

Maar voor het maken van een eerste contact of het beantwoorden van open vragen is LinkedIn uiterst geschikt en het wordt hiervoor ook gebruikt.

Waarom is het belangrijk voor car2go om een digitaal imago als werkgever zichtbaar te maken en hoe ziet dit imago eruit?

Onze doelgroep is op deze kanalen aanwezig, dat komt alleen al doordat wij een digitaal product hebben. Met name als internationale organisatie moeten wij via LinkedIn de mogelijkheid benutten om sollicitanten uit te hele wereld aan te spreken.

Wij richten op authenticiteit. Wij maken geen gebruik van een algemene fotodatabase, wij hebben echte medewerkers op de foto’s en wij informeren over echte mensen die daadwerkelijk bij ons werken.

Kortom: car2go moet op LinkedIn net zo aanvoelen als onze medewerkers het echt bij ons ervaren.

Hier zijn twee hoofdredenen voor: ten eerste krijgen wij op deze manier de beste ‘fit’ wat betreft sollicitanten. Want als geïnteresseerden een indruk krijgen over hoe het bij car2go is en wie daar werkt, dan kunnen zij ook beter inschatten of zij bij ons en bij bij hen passen.

De andere reden is meer intern gericht. Onze huidige collega’s zouden zich daar ook in moeten kunnen herkennen. Als zij car2go als hun werkgever aangeven, zouden zij zich ook met het ondernemingsprofiel moeten kunnen identificeren.

 

Hoe wordt het kanaal aangestuurd?

Het is een teamoverstijgend project, dat door de afdelingen Personeelszaken, Social Media en PR wordt aangestuurd. Regelmatig delen wij informatie over content en over Community Management.

Dat regelen wij via ons Social-Media-Management-tool, zodat iedereen steeds een overzicht heeft en wij snel op aanvragen kunnen reageren.

Ons team beheert het kanaal voor alle Europese car2go Locations. Er is echter een profiel voor Europa en een profiel voor Noord-Amerika, dat door collega’s in het buitenland worden beheerd.

Wij hebben bewust de keuze gemaakt om deze twee profielen parallel uit te voeren, zodat wij de profielen voor de regio’s kunnen voorzien van relevante content en wij onze doelgroep op deze manier directer kunnen aanspreken.

Om met de complexe wereld van taal om te gaan is gekozen voor het Engels als de taal van de Community. Dat wil zeggen dat berichten en ook het Community Engelstalig zijn, de content waarnaar wordt gelinkt kan echter in diverse talen beschikbaar zijn.

Zo kan de Community ervaren wat er in andere landen speelt. Tot nu toe functioneert dat uitstekend.

 

Wat zijn de volgende stappen voor de aanwezigheid op het Business-gedeelte van de netwerken van sociale media van car2go?

Dit jaar gaan wij ook meer investeren in onze aanwezigheid op XING om ons nog meer op Duitstalige gebruikers te richten. In Duitsland hebben wij de meeste car2go Locations en dus ook een grote vraag.

Bovendien hebben wij de intentie om collega’s nog sterker bij onze aanwezigheid te betrekken. Dat wil zeggen door het aan ons toesturen van content over iets wat hun aandacht kreeg, maar ook op basis van Job-portretten die de werkzaamheden en de bijbehorende medewerkers meer zichtbaar maken.

Hartelijk dank voor dit inzicht Laura!

 

Waar kijk jij naar als je op een LinkedIn-pagina van een bedrijf kijkt? Welke content heeft daar je meeste interesse? Vertel ons je mening!