21 mrt 2017
car2go Insights

De zes grootste uitdagingen van carsharing

De carsharingmarkt groeit en groeit en daarmee ook de acceptatie ervan. Carsharing is geen toekomstmuziek meer, maar een gevestigd concept. Toch staat de branche voor grote uitdagingen.

 

Zoals onlangs bevestigd in een onderzoek van de Boston Consulting Group zal het aantal carsharinggebruikers tot 2021 toenemen tot minstens twee miljoen. Wereldwijd zal het aantal zelfs verzevenvoudigen en stijgt de wereldwijde omzet door carsharing tot wel 4,7 miljard euro.

Hoe mooi dat ook klinkt, we moeten nog altijd grote uitdagingen oplossen:

 

Een overduidelijke aanwijzing?

Het aanbod kan voor de klant op vele locaties, waar grote vraag is, beter worden geregeld, als de politieke randvoorwaarden overeenkomen. Op vele plaatsen worden al innovatieve mobiliteitsdiensten aangeboden, maar struikelen de aanbieders vaak over wetgeving uit de vorige eeuw.

Dit gaat zowel over parkeerplaatsen in de openbare ruimte als over parkeertoestemmingen en -overeenkomsten. Intussen zijn we in Duitsland op de goede weg: de door het Duitse Ministerie van Verkeer ingestelde carsharingwet biedt hulp en dient gemeengoed in Europa te worden.

Maar ook hier vergt het oplettendheid en urgentie om het onderwerp hoog op de agenda te houden, zodat steden de vele voordelen van carsharing kunnen benutten.

 

De oplossing van alle verkeersproblemen?

Uit talrijke onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt: met carsharing verdwijnen ongebruikte privéauto’s van de straat en zijn er meer parkeerplaatsen beschikbaar.

Het gehalte fijnstof in de lucht vermindert, de luchtkwaliteit verbetert. Deze factoren spreken sterk vóór de uitbreiding van flexibele carsharingvloten; ze helpen mee de huidige verkeers- en milieuproblemen in steden beter onder controle te krijgen.

Toch is het een enorme uitdaging om in te gaan op de verschillende en individuele belangen van stad, gemeente en politiek om uiteindelijk met een goed voorstel uit de onderhandelingen te komen.

 

Uitbreiding mogelijk?

Tegelijkertijd zien we dat carsharing tot nu toe alleen rendabel is in de steden. Een hoge inwonerdichtheid in een duidelijk begrensd gebied blijkt ideaal te zijn. Madrid is het meest geschikt met een miljoen mensen op bijna 50 vierkante kilometer.

Het is voor kleinere steden minder noodzakelijk om het concept van flexibele carsharing te omarmen. Toch word momenteel onderzocht in hoeverre het concept van car2go moet worden aangepast om ook in kleinere steden succesvol te zijn (steden vanaf 200.000 inwoners).

Om het flexibele carsharing ook in deze steden te introduceren is een van onze andere grote uitdagingen.

 

Elektrisch, maar hoe?

Voor vele carsharingaanbieders, ook voor car2go, is het thema eletrische mobiliteit essentieel. De meeste grote steden lijden onder sterke luchtvervuiling; er gelden al rijverboden en rijbeperkingen.

De elektrische auto is een echte ‘lifesaver’. Er wordt momenteel in geen enkele andere ontwikkeling zo veel geld geïnvesteerd. Toch is de ontbrekende infrastructuur voor oplaadpunten momenteel nog een groot obstakel voor het accepteren van deze technologie.

Carsharingaanbieders fungeren hier duidelijk als pionier en proberen de elektrische mobiliteit in de steden aan te zwengelen, waarbij car2go voorop loopt. Wil de elektrische auto als stadsauto slagen, dan zullen steden hun infrastructuur moeten aanpassen en uitbreiden.

 

Binnenkort autonoom?

Het is duidelijk: het autonome rijden zal de carsharingindustrie aanzienlijk beïnvloeden en uitdagen. Hoe veranderen de infrastructuur, het verkeer en het autogebruik met zelfstandig rijdende auto’s? Kennis over het gewenste gebruik van car2go vormt een groot (economisch) voordeel voor ons.

Vooral Daimlers brede opstelling als veelzijdige mobiliteitsaanbieder zal in de toekomst helpen de gegevens van car2go, mytaxi en moovel samen te voegen.

Bijna geen enkele onderneming weet tegenwoordig al zoveel over wanneer en op welke tijdstippen de concrete mobiliteitsvraag het hoogste is. Wanneer we deze kennis slim toepassen, ontwikkelt car2go zich van een pure dienstverlener naar een intelligent instrument voor de beheersing van autonome vloten.

 

De concurrentie

De concurrentie is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Naast car2go hebben DriveNow en enjoy in Europa en Uber in Noord-Amerika zich als serieuze concurrenten gevestigd.

Al deze ondernemingen zullen verder groeien en uitbreiden. De groeitendens van de industrie gaat ook verder.

Tegelijkertijd is car2go de onbetwiste wereldmarktleider op het gebied van flexibele carsharing. Alleen de beste en meest professionele aanbieders zullen op de lange termijn standhouden. Met dit vertrouwen in het achterhoofd geldt dat we de toekomstige uitdagingen nu moeten aangaan en tot een goed einde moeten brengen.

 

Welke uitdagingen zie jij en waar? Wat moet er volgens jou gebeuren om ze het hoofd te bieden?