15 nov 2016
Big Picture

De geschiedenis van de Elektrische auto

Tegenwoordig rijden veel mensen elektrisch, wat veel mensen niet weten is dat de elektromotor een “oude” uitvinding is en dat er ruim 150 jaar geleden al elektrisch werd gereden. De eerste elektrische auto is waarschijnlijk gemaakt door de Nederlander Sibrandus Stratingh in de 19e eeuw.

Wagentje van Stratingh

Het “Wagentje van Stratingh”, een elektromagnetisch wagentje uit 1839

 

Ontwikkeling

De elektromotor is eigenlijk gelijk ontwikkeld met de “normale” verbrandingsmotor. Beide bleken erg geschikt als krachtbron voor auto’s, het duurde dan ook niet lang voor de eerste modellen op de markt kwamen.

De elektrische voertuigen hadden een batterij die met netstroom moest worden opgeladen. Ze werkten heel stil en vroegen weinig onderhoud. Ze waren ook erg stijlvol omdat alleen rijke mensen in die tijd toegang tot netstroom hadden. Elektrische auto’s waren ook eenvoudiger in het gebruik. Dit zorgde ervoor dat de elektrische wagen al snel een populair vervoersmiddel werd. Vooral onder de vrouwen, aangezien ze de auto niet hoefde “aan te slingeren” zoals bij een auto met een  verbrandingsmotor.

La Jamais Contente

Het magische record van 100km/h als eerste gehaald door de Belg Camille Jenatzy”.

De elektrische motoren waren in eerste instantie populair in Europa. Natuurlijk niet erg vreemd aangezien de uitvinding in Nederland heeft plaatsgevonden. Later is de uitvinding ook overgewaaid naar Amerika, in 1987 reden de eerste elektrische taxi’s hier.

Twee krachtbronnen

Naarmate beide krachtbronnen verder ontwikkeld werden, trok de verbrandingsmotor uiteindelijk toch aan het langste eind. Het grootste probleem van de elektrische auto’s was hun batterij. Het fundamentele probleem met elektrische auto’s was: de energiedichtheid van oplaadbare batterijen is circa 80 tot 300 keer kleiner dan die van benzine en diesel. Hierdoor moesten elektrische auto’s met zware interne batterijen worden uitgerust, dit had een impact op de snelheid en bereik. Tich bleef men elektrische auto’s ontwikkelen.

Opleving

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de elektrische auto een tijdelijke opleving, dit werd veroorzaakt door het brandstoftekort. Daarna bleef het een tijd stil. Toen zich in de jaren 70 twee energiecrises voordeden werd de ontwikkeling van de elektrische auto weer gestimuleerd. Rond deze tijd werd bijvoorbeeld het Witkar-project opgestart.

 

Witcar en car2go

Nieuw en oud

 

Denk jij dat elektrische auto’s een blijvend is?