2 nov 2016
Big Picture

De toekomst van de zelfrijdende auto

De laatste tijd is het een hot topic; zelfrijdende auto’s, ook wel autonoom rijden of “connected mobility” genoemd. Het zijn niet alleen de gerenommeerde automerken die inzetten op deze techniek, ook Google is al een tijdje bezig met deze techniek en investeert er veel geld in. 

google auto

De zelfrijdende google auto

Het verleden

Wat veel mensen niet weten is dat veel technieken die al lang beschikbaar zijn, de basis vormen voor het volledige autonoom rijden; achteruitrijcamera, automatisch inparkeren, afstandsregeling en rem-assistentie. De ontwikkeling van deze technieken is 30 jaar geleden gestart in het Europese PROMETHEUS-project (Programme for European Traffic with Highest Efficicency and Unprecedented Safety), een samenwerkingsproject van meerdere Europese autofabrikanten, elektronicafirma’s en toeleveranciers, universiteiten en instituten.

Programma

Het programma had als doel antwoord te geven op concrete vragen zoals: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de auto ook in de toekomst maximale mobiliteit mogelijk maakt? Hoe kan de veiligheid ondanks het toenemende aantal voertuigen worden vergroot en daarmee het aantal ongevallen worden verminderd? Hoe kan de efficiëntie worden verbeterd? Hoe kunnen de verkeersstromen worden geharmoniseerd, zonder dat daarvoor nieuwe wegen hoeven te worden aangelegd? En hoe kunnen al deze doelen worden gerealiseerd en kan tegelijkertijd het milieu zo goed mogelijk beschermd worden?

 

a

Mercedes-Benz tijdens het PROMEHEUS-project

“Het werd ons al snel duidelijk dat er maar één oplossing voor de toenemende verkeersproblematiek zou kunnen zijn”, zei Walter Ziegler, projectleider PROMETHEUS bij Mercedes-Benz. “We moesten nieuwe technologieën, in het bijzonder micro-elektronica, sensoren, telecommunicatie en informatieverwerking zo omvangrijk mogelijk integreren in het wegverkeer.”

Destijds was dat een baanbrekende ontwikkeling. Dat de elektronica in het leven van alledag zo’n vlucht zou nemen, verwachtte toen nog niemand. Ook kon nog niemand voorzien dat nagenoeg alle technieken die in het kader van PROMETHEUS ontwikkeld werden, vandaag de dag of binnen afzienbare tijd in serie geproduceerd worden.

Heden en de toekomst

Het zijn op dit moment vooral assisterende technieken, in staat om in langzaam verkeer zelfstandig te functioneren, maar niet bedoeld als volledige vervanging van de mens. Maar aankomende jaren zullen er nog grotere stappen gezet worden. In 2017 begint laat Volvo honderden consumenten de weg opgaan met zelfrijdende auto’s, Nissan begint een test in Japan en Mercedes-Benz wist al 100 km aan een stuk af te leggen zonder menselijke inmenging.

Wet-en regelgeving

Wat de toekomst gaat brengen, moeten we nog afwachten aangezien er naast het verder ontwikkelen van de technieken ook nog aanpassingen moeten plaatsvinden in de wet-en regelgeving. Wij zijn vooral benieuwd welk effect de zelfrijdende auto zal hebben op carsharing en de mobiliteit.

Zou jij het aandurven om plaats te nemen in een zelfrijdende auto?