11 okt 2016
car2go Insights

Hoe wij onze auto’s up-to-date houden

Wij krijgen vaak de vraag hoe wij er voor zorgen dat onze auto’s klaar staan voor onze members. Ons serviceteam staat 7 dagen per week klaar om er voor te zorgen dat de car2gos de zorg krijgen die ze verdienen. Er komt immers veel bij kijken; schoonmaken, schade afhandeling, onderhoud en het oplossen van technische storingen.

Schone car2go

Minimaal één keer per maand worden alle auto’s door de wasstraat gereden en van binnen volledig schoongemaakt. Daarnaast worden onze auto’s op straat van binnen en buiten schoongemaakt met een speciale spray in combinatie met een microvezel doekje. Deze manier van schoonmaken is niet alleen bijzonder snel maar ook een stuk minder belastend voor het milieu. Het schoonmaken van de auto’s verloopt volgens een vast algoritme; gebaseerd op het gebruik en de laatste schoonmaakbeurt.

Schade

Schades worden door onze members doorgegeven aan het callcenter, de callcenteragent zet een melding –ook wel tickets genoemd– in het speciale car2go systeem. Het ticket wordt automatisch doorgezet naar één van de service medewerkers. Vervolgens gaat de service medewerker naar de auto, kleine schades zoals een ontbrekende antenne, ruitenwisser  of lekke band worden ter plekke door de service medewerker opgelost, bij grotere schades wordt de auto naar Stern gebracht voor reparatie.

serviceteam_foto_training_

Training van het car2go-serviceteam

Storing…en nu?

Een melding van een technische storing wordt op dezelfde manier verwerkt als een schade. De service medewerker heeft altijd een USB-stick bij zich zodat hij problemen kan oplossen of de software volledig kan resetten. Op deze manier is een technische storing binnen een aantal minuten opgelost.

Hoe werkt onderhoud?

Onderhoud vindt op interval plaats en niet met meer dan vijf auto’s tegelijkertijd, anders zijn er te weinig auto’s voor onze members beschikbaar. Als een auto klaar is wordt deze direct omgewisseld voor een auto die gepland staat voor onderhoud en de andere auto is direct weer beschikbaar voor onze members. Met 350 car2gos hebben de service medewerkers weinig tijd om zich te vervelen 😉

Heb jij weleens een servicemedewerker aan het werk gezien?

IMG_3835

Servicemedewerker verwisselt een lekke band.