14 sep 2016
car2go Insights

Hoe ideeën producten worden bij car2go

Bij de lancering van car2go in 2008 in Ulm (Duitsland) werd het perfecte voorbeeld gegeven van hoe een gewaagd idee tot leven kan worden gewekt. Het concept van het vrije autodelen on demand begon als een droom, maar werd werkelijkheid dankzij een reeks kleinere, realistische ideeën.

Sinds de start hebben we dat eerste grote idee voortdurend verder uitgewerkt tot wat nu het car2go-concept is. Met enkele eenvoudige technieken kunnen we grote ideeën uit brainstormsessies levensvatbaar maken.

Agile-ontwikkeling

Het Product Creation-team van car2go brengt grootse ideeën tot leven met de agile-ontwikkelingsmethode. Met behulp van agile verbeteren we voortdurend de ervaring van car2go-gebruikers door de klemtoon te leggen op gecentreerd design, herhaaldelijk nieuwe functies te ontwikkelen en open met interne en externe gebruikers te communiceren.

Inspiratie vinden

Agile-ontwikkeling begint met het bedenken en verzamelen van nieuwe ideeën. Ideeën kunnen groot of klein, lokaal of globaal zijn, en kunnen zowat overal ontstaan. De meeste ideeën zijn vaak een uitkomst van probleemoplossing. Voortdurend contact met car2go-leden, interne teams en businesspartners zorgt ervoor dat we voeling blijven houden met de behoeften van onze gebruikers. Dat leidt vervolgens weer tot verbetering van de car2go-ervaring.

We houden de branche als geheel en toekomstmodellen specifiek in het oog om te controleren dat onze ideeën de trends volgen en het mobiliteitssegment blijven beheersen. En natuurlijk hebben we zelf ook veel ervaring als car2go-gebruikers.

Waarom creëren we?

Wanneer we een idee ontwikkelen is ‘waarom?’ de belangrijkste vraag die we ons stellen. Zo kunnen we al het overtollige vet wegsnijden en houden we de beste ‘hoe en wat’ voor elke situatie over. Recent vertelden leden ons nog dat het soms moeilijk is om onze auto’s terug te vinden op drukke parkeerplaatsen of in grote parkeergarages, zoals op de luchthaven.

Dat is vooral het geval wanneer een specifieke car2go is gereserveerd. Om dat probleem op te lossen moesten we een gemakkelijke manier vinden om een specifieke, gereserveerde auto te identificeren. De ‘waarom’ in dit verhaal is het vermijden van het gevreesde ‘naald in een hooiberg’-gevoel.

Van grote ideeën tot kleine hapjes

Wanneer we ideeën verzamelen, analyseren we ze voortdurend en verkleinen we ze tot hapklare brokjes werk. Want de beste manier om een olifant te verorberen, is hem in kleine hapjes verwerken. Zodra grote ideeën ontleed zijn, creëren we ‘functies’ en ‘verhalen’ met onze interne teams om ervoor te zorgen dat het ‘wat en hoe’ accuraat beschreven en gedefinieerd is.

Vervolgens vergelijken we elke nieuwe functie met onze algemene ideeënlijst (ons backlog) om te controleren dat we eerst actief aan de belangrijkste zaken werken.    Oplossingen moeten zo efficiënt mogelijk tot leven worden gebracht. Het voortdurend toekennen van scores en prioriteiten aan de backlog stelt ons in staat om gefocust te blijven op de meest actuele problemen.

Oplossingen zoeken

In het voorbeeld van hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze auto’s makkelijker terug te vinden zijn, was het onze doelstelling in realtime via de app een specifiek voertuig te identificeren en dynamische feedback aan de gebruiker te geven over de parkeerplaats. Na het ontwikkelen en testen van concepten voerden we de functie in om de koplampen van een gereserveerd voertuig via een in-app-knop te laten knipperen.

Doorbraak via verlichting

Naarmate we het aantal speciale parkeerlocaties uitbreiden en nieuwe type voertuigen introduceren, is het belangrijker dan ooit om een specifieke, gereserveerde car2go makkelijk terug te vinden. Deze behoefte zette ons ertoe aan de vehicle finder-functie hoger in de rangschikking van onze backlog te plaatsen, en uiteindelijk ook sneller te ontwikkelen.

Ideeën welkom

We krijgen graag feedback en hebben mensen nodig om testversies van onze producten te testen via onze bèta-gemeenschap! Stuur ons een e-mail op de volgende adresse en we sturen je een uitnodiging terug:  app@car2go.com.

Voor Android is het nog eenvoudiger, volg gewoon de instructies in deze link.

Wij willen dus weten welke nieuwe functie jij in de volgende versie van onze car2go-app wilt zien en waarom.