10 aug 2016

Het positieve effect van digitalisering

Ondernemingen hebben zonder een onlineshop geen bestaansrecht meer; ze moeten nieuwe producten en nieuwe afzetkanalen of een combinatie van beide introduceren om de consument aan zich te blijven binden. Naast meer vernieuwing biedt dit voor de consument meer voordelen. Digitalisering zorgt voor lagere prijzen, flexibiliteit en soms ook  voor gratis oplossingen. We hebben de vier grootste voordelen van digitalisering voor je op een rijtje gezet:

Lagere prijzen
Efficiëntere productie en/of logistieke systemen zorgen bij ondernemingen voor kostenbesparingen, waarvan de consumenten –deels- ook van profiteren. Daarnaast heeft de digitalisering er voor gezorgd dat bedrijven scherpere prijzen moeten aanbieden aangezien het vergelijken van prijzen slechts een kwestie is van een paar muisklikken.

Nemen we de luchtvaart als voorbeeld: algoritmen zorgen voor een efficiëntere benutting van vliegtuigen. Tegelijkertijd verhogen prijsvergelijkingssites de transparantie voor klanten.

De groeiende deregularisering van de markt heeft betere voorwaarden voor de vliegtuigreiziger opgeleverd. Met deze transparantie is ook het aanbod verbeterd. Reclame wordt aan de persoonlijke smaak aangepast en klanten kunnen op een eenvoudigere en goedkopere manier inlichtingen inwinnen in vergelijking met 20 jaar geleden, toen we nog met z’n allen voor de vitrines stonden.

De Crowd informeert vandaag via Tripadvisor en Facebook over wat de moeite is en wat niet.

Nieuwe businessmodellen
Het idee dat mensen spullen delen is al oud, echter was dit vooral binnen vrienden –en kenniskringen. Door de digitalisering is delen met onbekende –zelfs met mensen aan de andere kant van de wereld- ook mogelijk.

Bij AirBnB verhuren huiseigenaren hun woning aan toeristen die ze niet kennen. Dit was 30 jaar geleden niet in te denken. car2go biedt een gunstig alternatief voor de eigen auto, taxi of momenten waarop geen bus meer rijdt aan.

Je hebt alleen de app en een internetverbinding nodig om een voertuig te reserveren en de car2go te openen. De digitalisering heeft ons mobieler en flexibeler gemaakt.

Flexibiliteit
Reserveringen of inkopen zijn niet gebonden aan een locatie of aan openingsuren. Ze zijn zelfs niet meer afhankelijk van de toegang tot het internet aangezien dit gemeengoed is geworden.
Benedict Evans van de durfkapitaalonderneming Andreesen Horowitz stelt dat het mobiele internet het “juiste” internet is omdat bepaalde leeftijdsgroepen of regio’s de mobiele toegang boven de stationaire toegang tot het internet verkiezen.

Freemium
Bovendien kosten bepaalde goederen, die vroeger nog fysiek waren (brief), vandaag helemaal niets meer omdat ze digitaal zijn (e-mail). De structuur van de digitale economie bevorderd de zogeheten Freemium-modellen, dat zijn abonnementen waarvan de basisversie kosteloos is.

Daarom is de cd- en dvd-verzameling sinds de opkomst van de streamingdiensten uit vele woningen verdwenen. Scheelt ook weer ruimte!

Welke digitalisering zou je vandaag in geen geval willen missen?